maanantai 7. toukokuuta 2018

Onko kaikilla yhtä rankkaa?

Moikka!

Viikonloppuna jouduin tahtomattani ja omasta halustani miettimään aiheita onko kaikilla yhtä raskasta? Voidaanko eri ihmisten erilaisia elämäntilanteita verrata? Kuka voi sanoa että sulla on rankempaa kun muilla. 

Jos katsotaan mun tilannetta noin vähän pintaa syvemmälle meillä on päällisin puolin kaikki ihan hyvin, mies töissä ja minä lasten kanssa kotona viidettä vuotta. Lapset kasvaa ja kehittyy ikätasoisesti. Niitä rakastetaan ja niistä pidetään hyvää huolta. Kaikki näyttää siis olevan päällisin puolin tosi hyvin.

Jos vähän romutetaan kulissia ja kerrotaan että meillä mies tekee tosi paljon töitä. Töitä tehdään periaatteessa päivystysluonteisesti 24/7 joka tarkoittaa että aina on vastattava työpuheluun. Töitä tehdään toisinaan viikonloppuisin ja reissuja on kiitettävästi.

Meillä on kaksi todella temperamenttista lasta jotka todellakin tietävät mitä tahtovat ja ilmoittavat sen myös. Temperamentin takia meillä myös lapset ottaa paljon fyysisestikin yhteen osittain myös pienen ikäeron takia. Ei äidinkään hermot aina pysy kurissa kun tätä vierestä seuraa jatkuvsti ja silloin volyymit nousee itse kullakin.

Tähän kun lisätään yhden sällin pitkäaikainen sairaus ja siihen kuuluvat pitkät hoitojaksot sekä muu oheinen toiminta varmaan sanomattakin selvää että äitiä ehkä usein väsyttää ja päivät menee sumussa.

Mutta nyt mietityttää voiko tätä tilannetta esim. verrata hyvään kaveriini jolla on ollut syöpä alle 25 vuotiaana?

Mietittiin tuon kaverin kanssa että ei toisten tilanteita voi alkaa vertailla. Meillä on kummallakin takana ja vielä edessäkin henkilökohtainen paska aiheesta. Kaverini tila on nyt hyvä mutta uusiutumisriski on aina olemassa.

Jokaisella on varmasti omallalaillaan raskasta eikä kenenkään koskaan pitäisi päästää toiselle lausetta suustaan "joo on sulla raskasta mutta arvaappa mulla onkin näin.. vähän enemmän" Ei ystävät oikeasti voi eikä saa vertailla tilanteitaan keskenään. Ei se vain mene mun mielestäni niin. Musta itsestä tuntuu henkilökohtaisesti tosi pahalta kun mun tilannettani vähätellään ja sanotaan et eihän sulla nyt voi olla kun sulla on sitä ja tätä ja tuota...

Mä oon opetellut tässä pitkässä juoksussa sulkemaan korvat tuollaiselta. Pystyn ottamaan loistavasti ala-arvoista palautetta vastaan ilman et se kamalasti (ainakaan siinä hetkessä) tuntuu miltään. Osaan tarvittaessa olla tosi kylmä ihminen. Olen viimeisen parin vuoden aikana kasvanut ihmisenä siihen pisteeseen että musta on tullut vahvampi kuulemaan palautetta. Pystyn tarvittaessa pitämään suuni kiinni enkä enää flippaa ihan 5-0 jos keskustelu on kyseenalaista. Uskon että nuo helsingin reissut on kasvattaneet mua ihmisenä, äitinä ja ystävänä siihen pisteeseen mitä mä olen nyt.

Vähempikin kasvatus olis ehkä riittänyt mutta niinkun mun eräs toinen ystävä sanoo "ei kellekkään anneta enemmän kuin hartiat jaksaa kannatella"


Niin, saako toisen elämäntilannetta vähätellä tai muuten arvostella tietämättä koko totuutta? 

-Laura


10 kommenttia:

 1. Mun mielestä EI SAA. Omaa tilannettani ja olotilaani on vähätelty monien ihmisten toimesta, ja se tuntuu tosi pahalta, varsinkin kun ei ne oikeesti tiedä koko totuutta, ja vielä vähemmän tekee mieli kertookaan koko totuutta jos vähättely jatkuu. Blogissa vähän avautumisia alkuun jos kiinnostaa lukea. https://varjolapsenmaailma.blogspot.fi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta. Jos ei tiedä koko totuutta tapahtuneesta ei oikein voi mennä arvostelemaan toisen päätöksiä tai muuta. Kävin kurkkaamassa blogisi :) Jään odottelemaan myös tulevia tekstejä (:

   Poista
 2. Nää on aina tosi vaikeita kysymyksiä ja asioita. Jotenkin melkein väistämättä jossain vaiheessa joutuu tilanteeseen, jossa tilanteita vertaillaan. Vaikka sehän on selvää että on epäreilua verrata toista toiseen kun kokeminenkin on ihan eri asia kaikilla. Oon myös huomannut että kun on ns tottunut vastoinkäymisiin niiden kanssa pärjää paremmin ja kasvaa ihmisenä, kuten sanoitkin. Sitten on taas näitä joille kynnen lohkeaminen on elämää suurempi ongelma. Mutta onneksi voi aina hiljaa mielessään todeta että on vahva ihminen kun on turhanpäiväisyyksien yläpuolella vai mitä? ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jenni kommentista! Hauska vertaus tuo kynnen katkeaminen :D Mutta totta, joidenkin maailma kaatuu tosi tosi pienestä asiasta :P
   Joo onneksi osaa nousta turhuuksien yläpuolelle ;)

   Poista
 3. Kenenkään elämäntilanteita ei voi vertailla. Ja hankalaahan se oikeasti edes on, koska ei kukaan tiedä todellisuudessa mitä on elää kenenkään muun arkea ja elämää kuin omaansa. Jokainen ihminen kokee, käsittelee ja tuntee asioita eri lailla. Toinen ottaa toiset asiat kevyemmin kuin toiset. Minullakin on takana kamala menetys, joka on osa elämääni, josta ei yhtään tuntemattomammat tiedä, eivätkä pystyisi sitä edes arvaamaan jos kävelevät mua vaikka kaupungilla vastaan. Jokainen kantaa oman elämänsä haasteet ja huolehtikoon jatkossakin omistaan, tukien toista mikäli näin haluaa. Vertaileminen on turhaa kun sitä oikeudenmukaisesti edes pysty tekemään. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Laura kommentista <3 Tottahan se on, ettei kukaan voi tietää mitä vastaantulija kantaa harteillaan. Sä oot niin vahva nainen!

   Poista
  2. Kiitos samoin!

   Poista
 4. Kannattaisi ensin tutustua näihin, ennen kuin alkaa kirjoittaa tälläistä: http://www.healingeagle.net/Fin/Quotes/NarcisChar.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista, jäin vielä miettimään kuinka tämä nyt sitten liittyy aiheeseen?

   Poista
 5. Me ihmiset olemme nin erilaisia. Toisille riittää pienempi vastoinkäyminen saamaan pakan sekaisin, toiset ovat sisukkaampia ja jaksavat kantaa harteillaan isompaa taakkaa. Toisekseen eletty elämä näkyy meissä kaikissa, meillä on oma historiamme, jonka mukaan reagoimme niin kuin reagoimme.

  Sen olen oppinut, että voin vain kuvitella ja yrittää parhaani mukaan asettua toisen saappaisiin. En pysty millään tietämään miltä toisesta tuntuu. Jokainen on oman elämänsä asiantuntija :)

  VastaaPoista

Herättikö tekstini ajatuksia? Kommentit ilahduttavat aina :)