lauantai 16. joulukuuta 2017

Uusia tapoja käyttää piparimuottia

Heippa. Tällä kertaa täällä kirjoittelee Johanna Kangaskorjaamolta -blogista. Yleensä ideoin kaikenlaisia käsitöitä, mutta näin joulun alla innostuin piparkakkumuoteista. Olen jo puoli vuotta suunnitellut yllätysvierailua tänne Lauran blogiin. Nyt kun kaivoin piparkakkumuotit esiin, niin inspiroiva postausaihe tuli kuin piparkakkumuotti muovipussista.

piparkakkumuotin käyttöideoita


Siinä piparkakkumuottien lojuessa keittiön työpöydällä mietin miten kivaa olisi, jos piparkakkumuotteja voisi käyttää muuhunkin kuin piparkakkujen leivontaan jouluisin. Näitä muotteja tulee kerättyä monta erilaista ja sitten vuodessa on yksi tai kaksi päivää, jolloin niitä käytetään. Otahan sinäkin omat piparkakkumuotit viimeistään nyt esiin. Tarjolla on piparkakkutaikinan lisäksi huima annos mukaansatempaavaa puuhaa.

1. Ensimmäiseksi kokeilimme lasten kanssa tehdä vesimelonista piparkakkuja. Hukkapalatkin syötiin innokkaasti, aivan kuin piparkakkutaikinastakin. Jos sinulla on kuusen muotoinen piparkakkumuotti, niin se sopii näihin vesimelonipiparkakkuihin oikein loistavasti. Jätä vihreää melonin kuorta mukaan kuusen jalaksi. Mille muulle hedelmälle voisit antaa uuden muodon piparkakkumuotilla?

2. Muistelin lapsuuden jouluja, silloin leikkasimme Edam-juuston paksusta kuoresta kuvioita. Kuviot kiinnitettiin paksun pöytäkynttilän ympärille. Ne pysyivät kynttilässä ilman liimauksia. Nykyään ei taida Edamissa enää olla sitä paksua kuorta, vai onko? No kuitenkin, mehiläisvahalevystäkin saa painettua piparkakkumuotilla kuvioita. Mehiläisvahalevyä voi hieman lämmittää hiustenkuivaajalla, niin kuvio on helpompi painaa irti levystä ja se tarttuu hyvin pöytäkynttilän pintaan.

mehiläisvahalevystä kuvioita kynttilään


P.s. Mehiläisvahakuvioilla koristeltu kynttilä on oiva lahjavinkki, jonka lapset voivat tehdä itse. Kynttilä on sopivan kuluvaa tavaraa. Lapsetkin saavat kaunista jälkeä piparkakkumuoteilla.

3. Mitäpä jos piparkakkumuottia käyttäisikin torttutaikinan leipomiseen. Luumumarmeladia voisi sivellä koko tortun päälle. Voisiko kaikki joululeivonnaiset tehdä piparkakkumuotilla. Ohuesta pullataikinalevystä saisi piparkakkumuotilla kuvioita. Kaksi pullaa päällekkäin ja väliin sokeria, kanelia ja voita. Kannattaa kokeilla myös rusinoita tai mantelilastuja. Olisiko sinulla joku hyvä täyte-ehdotus tälle uudelle perinnepullalle?

piparkakkumuotin uudet käyttötavat


4. Neulahuovutustakin olemme lasten kanssa tehneet piparkakkumuoteilla. Niistä pienistä tähti- ja kukkahuopalevyistä tuli Pet Shop taloon tyynyt.

5. Seuraavaksi pengoin Pinterestin aarrearkkua vähän syvemmältä. Vastaan tuli sulatettuja vahaliituja ja karkkeja. Vahaliidut tai karkit sullotaan muotin sisään. Paistetaan koko keko muotteineen päivineen eli sulatetaan uunissa. Näin meillä on kauniita koristeita joulukuuseen tai jouluasetelmaan. Hox. Vain toiset ovat syötäviä ;) Pitäisiköhän piparkakkumuotti suojata ensin foliolla, jos sitä haluaa käyttää vielä vahaliitujen sulattamisen jälkeen leivontaan.

6. Lopuksi kokeilimme piirtää lasten kanssa piparkakkumuoteilla. Syntyi hienoja värityskuvia, joulukortteja ja ompelukuvia. Lastemme kummit saavat tällaiset joulutervehdykset.

ompelukuvia piparkakkumuotilla


Miten näitä piparkakkumuotteja voisi säilyttää, että niistä tulisi mahdollisimman paljon iloa. Näitä säilytysniksejä en vielä löytänyt niksipirkasta, mutta muutaman muun piparkakkumuottiniksin sieltä löysin.

7. Solmi piparkakkumuottiin kaunis jouluinen nauha ja ripusta muotit joulukuusen koristeiksi. Tai vaihtoehtoisesti piparkakkumuoteista voi tehdä jouluisen viirinauhan keittiön seinälle.

8. Kesällä piparkakkkumuotit voi ripustaa tuulikelloon kuistille. Kannattaa ensin vaihtaa jouluisten ripustusnauhojen tilalle jotain vähemmän jouluista.

Listasin tähän vielä muutaman idean mihin voi käyttää piparkakkumuotteja: 
- Valmista linnunruokaa pihan pikkulinnuille.
- Valmista kaunista saippuaa piparkakkumuotin avulla. Ohje 1 ja ohje 2.
- Koristelee puuroannos tai joulutorttu tähden muotoisella persimonilla
- Paista kananmunat paistinpannulla paahtoleivän kanssa aamupalaksi. Paahtoleipään tehdään kolo piparkakkumuotilla.
- Tee piparkakkumuotista ja sammaleesta jouluasetelma
- Leivo soodataikinasta ihania joulukoristeita tai pakettikoristeita


Jos sinua kiinnostavat käsityöt, niin olet sydämellisesti tervetullut kylään Kangaskorjaamolle. Näytän sinulle pari jouluista käsityöohjetta. Miten tehdään punottuja sydänkoreja joulukuuseen.  Ohje on helppo, eikä mitään tarvitse ommella. Toisessakin joulukoristeessa ommellaan vain poron verran, vanhasta nahkatakista saa mainioita joulukoristeita.

Leppoisaa joulun aikaa toivoo Johanna Kangaskorjaamolta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Herättikö tekstini ajatuksia? Kommentit ilahduttavat aina :)