tiistai 13. joulukuuta 2011

Luukku 13

Jouluperinteet


Ajattelin kertoa millainen meidän joulu oli aina siihen saakka kun muutin pois kotoa.

Aamu alkoi lastenohjelmia katsomalla, lähinnä lumiukko katsottiin. Joulupuuro syötiin ennen klo 12 ja arvottiin ja jännättiin kuka saisi mantelin.. Joulupuuron kanssa äiti teki aina luumukiisseliä jota en vieläkään ole oppinut syömään. Klo 12 katsottiin joulurauhan julistus jonka jälkeen käytiin joulusaunassa kaikessa rauhassa. Joulusaunan jälkeen puettiin juhlavaatteet päälle ja valmistettiin jouluruokaa jota syötiin kauan ja paljon. Jouluruokana meillä oli mummun tekemää porkkanalaatikkoa, perunalaatikkoa ja joskus lanttulaatikkoa. Lisäksi oli teitty kinkkua ja perunoita, kastikkeena oli kinkun rasvaa. Lisänä tarjoiltiin salaattia ja raejuustoa.

Ruokailun jälkeen kun oli jo tullut pimeää käveltiin hautausmaalle viemään kynttilä muuallehaudattujen ristille. Tuo hetki oli parhainta joulussa koska silloin sai rauhoittua kunnolla. Kun oltiin käyty haudalla kaveleskeltiin hissukseen takaisin kotiin ja keitettiin kahvit ja syötiin olkkarissa karkkia sekä avattiin joululahjoja. Pienempänä meillä kävi aina pukki, nykyään veljeni toimittaa tätä virkaa.

Iltamyöhään tuumailtiin joululahjoja ja nautittiin toistemme seurasta.

Entäs nyt kun olen muuttanut pois kotoa?

Meillä on Nikon kanssa ollut aivan oma jouluperinne viimeiset kolme vuotta.

Aattona on aina ensi menty Tiinan luokse syömään joskus vain oman perheen voimin joskus on ollut muitakin sukulaisia mukana. Syötiin hyvin ja nautittiin joulusta ja toisten seurasta.Ruuan jälkeen arvottiin kuka on tänä vuonna pukkina ja jaettiin lahjat sekä avattiin ne.

Lahjojen avaamisen jälkeen on aina ollut kiire Juhanin ja Allan luokse pukkia katsomaan. Onneksi on vielä joku niin pieni kuka uskoo pukkiin ja saa jännittää toisen kanssa tuoko se pukki lahjoja, ja koska se oikeen tulee. Kyllähän se mukavalta tuntuu. Juhanin luona on yleensä istuttu sitten iltaa ja myöhemmin yöstä menty kotiin.



25. päivä on menty mun vanhemmille syömään jouluruokaa ja usein/aina myös juomaan. Mun ja Nikon lahjat on jätetty aina olkkarin pöydän alle ja siellä ne odottaa avaajiaan. Yleensä on oltu koko päivä tai jostain kolmesta neljästä lähtien äidin luona ja jääty yöksi kun kukaan ei ole ajokunnossa että menis kotiin yöksi..



Entäs sitten tänä jouluna kun Nikon pitää olla välipäivät töiss??

Suunnittelin et mentäisiin ukkoherranlenkille 23. päivä yöksi, käytäisiin siellä  joulusaunassa ja syötäisiin jouluruoka ja mahdollisesti avattaisiin lahjat ennenkun mennään Naalle katsoo pukkia. Sitten Naan pukin jälkeen kohta pian Alavudelle iltaa istumaan ja Tiinan ja muiden kanssa joulukirkkoon.yöllä kun se sitä aina on toivonut. Saa nähdä kuinka käy. Mutta siitä kynttilän laittamista haudalle en luovu! :)



-Lauraida-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Herättikö tekstini ajatuksia? Kommentit ilahduttavat aina :)